10 Nisan 1928 ‘de ulusal birliğin sağlanması açısından önemli bir adım atılarak ‘’Devletin Dini İslam’dır’’ maddesi anayasadan çıkarılmış, 5 Şubat 1937’de laiklik ilkesinin anayasaya konulmasıyla da LAİKLİK devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin hedefi çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmakta Cumhuriyetimizin niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemi ve etkisi çok büyüktür.
Anayasamız ile güvence altına alınan laiklik ilkesi, din, vicdan ve ibadet hürriyetinin güvencesi olması yanında, aklın, bilimin, hukukun üstünlüğünün esas alındığı onurlu bir yaşam biçiminin de temelini oluşturur.
Demokrasinin, temel insan hak ve özgürlüklerinin, öncelikle de kadının insan haklarının güvencesi olan laiklik ilkesi hiçbir şekilde zedelenmemelidir. Ancak son yıllarda eğitimden sağlığa, bilimden hukuka kadar birçok alanda laiklik ilkesinin zedelenmesine yol açan birtakım açıklama ve uygulamalarının arttığını görüyoruz. Bu alanlarda laiklik ilkesinin göz ardı edilmesi, akıl ve bilimden uzaklaşılmasına yol açmakta ve bizi hızla çağdaş bir toplum olmaktan koparmaktadır. Çocuklarımızın üzerinde hızla artan dinci baskı, çocukları eğitimden koparmakta kız çocuklarının evlendirilmelerinin önü açılmaktadır. Devletimizin kurum ve kuruluşları laiklik ilkesine bağlı kalmalı, buna aykırılık teşkil edecek tutum ve söylemlerde bulunmamalı ve Anayasamıza uygun davranılmalıdır.
Laik Devlette Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir. Türk devrimlerinin vazgeçilmez bir unsuru, demokrasinin, aynı zamanda kadın haklarının da güvencesidir, olmazsa olmaz koşuludur.
CHP kadın kolları olarak, 5 Şubat laikliğin Anayasa’da yer verilmesinin 86. yıl dönümünde, laikliği zedeleyecek her girişimin karşısında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Bizler Laik Demokratik Cumhuriyet değerlerini savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.
5 Şubat Laiklik Günü kutlu olsun!
Ayşe Pınar Yahşi (CHP Balıkesir Kadın Kolları İl Başkanı)